29 Kasım 2012 Perşembe

Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı ve İlk Türk Devletleri ders anlatım videosu


Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı ve İlk Türk Devletleri

Bu dersimizde Türklerin tarih sahnesini çıktığı ilk dönemleri ele alacağız. Daha sonra çeşitli bölgelerde kurulan ilk Türk devletlerini inceleyeceğiz. Bu konu ile ilgili YGSLYS,SBS ve KPSS gibi sınavlarda hemen her yıl soru çıkmaktadır. Soru çıkmasından ziyade kendi tarihimizi bilmemiz açısından son derece önemli bir konudur.
Konu Anlatımı 1

Konu Anlatımı 2
Soru Çözümleri
Bu dersi anlatan öğretmen: Mesut Harputlu

Eski Çağlarda Türkiye ve Çevresi Ders Anlatım Videosu


Eski Çağlarda Türkiye ve Çevresi

Bu dersimizde ülkemizin bulunduğucoğrafyanın tarihini ele alıyoruz. Sizler de göreceksiniz ki bu topraklar çok zengin birtarihe ve büyük bit kültürel mirasa sahiptir.
Konu Anlatımları
Konu Anlatımı 1

Konu Anlatımı 2
Konu Anlatımı 3
Konu Anlatımı 4
Konu Anlatımı 5
Soru Çözümleri
Bu dersi anlatan öğretmen: Mesut Harputlu

Tarih Bilimine Giriş Ders Anlatım Videosu


Tarih Bilimine Giriş

Bu dersimizde lise 1 in konusu olan ancak tüm sınavlarda (YGSLYSSBS ve KPSS) temel konu olan Tarih Bilimine Giriş adlı dersi izleyeceksiniz. Bu sayfamızda konu anlatımı ve soru çözümleri videolarını izleyebileceksiniz.
Konu Anlatımı 1

Konu Anlatımı 2
Soru Çözümleri
Soru Çözümleri 2
Bu dersi anlatan öğretmen: Mesut Harputlu

Halk Tiyatrosu (Karagöz, Meddah ve Ortaoyunu) Ders Anlatım Videosu


Halk Tiyatrosu (Karagöz, Meddah ve Ortaoyunu)

İçerik olarak hayata güleryüzle bakan, hayatı düzeltmek gibi bir gaye edinmeyen, din ve ahlak dersi vermeden olayları sergileyen, hayatı olduğu gibi resmeden ve oyuncusuyla izleyicisiyle halkın oluşturduğu tiyatro türünehalk tiyatrosu adı verilir.
Üslup olarak gülmeceyi esas alır, doğrudan bir gerçekçiliği vardır, taşlamalar geniş yer tutar. Anlatı önemli bir üslup özelliğidir. Konuları hayatın temel içgüdülerinden seçer; bunları klişeleşmiş olaylar ve kişilerle ele alır. Oyunları genellikle kısadır ve büyük çoğunluğu yazıya geçirilmemiştir. Sunuluş biçimi oyuncuya dayanır.
Bu tiyatro geleneğindeki oyunların en yaygınları meddahHacivat ve Karagöz ve orta oyunudur. Bu oyunlarımızdaki oyuncular, az çok oyunculukta ustalaşmış kişilerdir. Doğaçlama usulü oynanan oyunlardır. Bu oyunlar şehirlerde belli bir sahne anlayışı içinde oynanırdı. Ayrıntıları video dersimizden izleyebilirsiniz. (Ekrem Durmuşoğlu)
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Selçuk Karan

Efsaneler Ders Anlatım Videosu


Efsaneler

Efsaneler
Efsane; senelerce, gerçekten olmuş gibi nesilden nesile aktarılan hikayelerdir.
Toplum; yaşadığı bölgeye ait önemli gördükleri insanları, nesneleri veya mekânları kutsallaştırırlar ve gizemini çözemedikleri konuları farklı şekillerde yorumlar ve dile getirir. İnsanlar, efsanelerin üzerine, gerçekten yaşanmış bazı olayları da ekleyip kuşaktan kuşağa aktarırlar. Nesiller arasında kutsallaştırma, yorumlama ve aktarmaların çoğunluğu sözlü biçimde yayılır ve sonuç olarak bir sözlü kültür meydana gelir.
Halk Hikayeleri
Destanların belirli bir zaman dilimi içerisinde konu ve biçim bakımından değişimleri sonucu meydana gelen edebiyat ürünleridir. Destana nazaran daha gerçekçidir. Şahıslar ve olaylar gerçeğe daha yakındır. Halk hikayerinde manzum ve düzyazı iç içedir.
Dede Korkut Hikayeleri
Destandan halk öykücülüğüne geçiş döneminin en önemli ürünlerinden biridir. Dede Korkut Hikayeleri on iki farklı hikayeden meydana gelir. 15.asırda derlenerek yazıya geçildiği düşünülmektedir. Hikayelerdeki olaylar Kuzeydoğu Anadolu, Kaf­kasya’da gerçekleşmektedir, hikayelerde Müslüman Oğuzların (Türkmen) hayatlarından, Müslüman olmayan komşularıyla (Rumlar ve Ermeniler) yaptıkları mücadelelerden bahsedilmektedir. (Ekrem Durmuşoğlu)

Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Selçuk Karan

İslamiyet Sonrası Türk Edebiyatı Ders Anlatım Videosu


slamiyet Sonrası Türk Edebiyatı

Bu dersimizde İslamiyet Sonrası Türk Edebiyatı ana başlığında
Halk Edebiyatı (Aşık EdebiyatıAnonim Halk Edebiyatı ve Tasavvuf Edebiyatı) konumuzu ele alacağız. Önce videolu konu anlatımımızı izledikten sonra soru çözümlerimize göz atabilirsiniz.
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Selçuk Karan

Halk Edebiyatı Nazım Biçimleri Soru Çözümleri
Soru Çözümü 1. Video
Soru Çözümü 2. Video
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Yusuf Kenan Durmuşoğlu

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Ders anlatım videosu


İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı

Bu dersimizde Türk edebiyatının genel olarak dönemleri tanıtılmış ve İslamiyet Öncesi Türk edebiyatında sözlü ve yazılı edebiyatımız hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Selçuk Karan

28 Kasım 2012 Çarşamba

Fiiller ( Eylemler ) ders anlatım videosu


Fiiller ( Eylemler )

Bu dersimizde fiiller (eylemler) konusunu ele alacağız. Fiil konusu çok geniş; ancak bir o kadar da basit bir konudur. Türkçede çok önemli bir yere sahiptir. Bu konuyu öğrenebilmek için öncelikle sözcükte yapıkonusu ile ilgili genel bir bilgiye sahip olmalısınız. Eylem konusunu öğrendikten sonra dil bilgisi konularında büyük bir bölümün üstesinden gelmiş olacaksınız. Özellikle,cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri (cümle türleri,cümle yapısı), fiilimsiler (eylemsiler), ek fiiller(ek eylemler), fiilde çatı (eylemde çatı)… gibi.Öss (YGS – LYS),  Kpss, Sbs gibi sınavlarda doğrudan soru gelme ihtimali yüksektir; doğrudan soru gelmese bile bu konuyu bilmeden çözülemeyecek sorular gelecektir. (Ekrem Durmuşoğlu)
Kaynak: İnternettv

Sözcük Türleri ve Sözcük Görevleri Ders Anlatım Videosu


Sözcük Türleri ve Sözcük Görevleri

Bu dersimizde Türkçedeki sözcüklerin türleri ve görevlerine göre ayrımını ele aldık. Bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Sözcük türleri ile sözcük görevleri arasında büyük bir ayrım vardır. Birçok kaynakta bu ayrım görmezden gelinmiş ve bariz bir hataya düşülmüştür. Aşağıdaki videoyu ve devamındaki video dersleri izlediğiniz zaman umarım ki siz de tür ve görevayrımını rahatlıkla yapabileceksiniz. (Ekrem Durmuşoğlu)
Öğretmen hakkında: Ekrem Durmuşoğlu

Sözcükte Yapı Ders Anlatım Videsu


Sözcükte Yapı

Değerli ziyaretçilerimiz, sözcükte yapı konusuTürkçe‘nin en temel konusudur. Bu konuyu mutlaka tam olarak kavramalısınız; çünkü ilerleyen konulara temel oluşturmaktadır. Bu üniteyi belirli bir sıralamaya koyarak birkaç alt başlık altında ele aldık:
Not: Sözcüğün yapısı ile ilgili soru çözümlerini aşağıdaki sıralamayı takip ettiğiniz takdirde son konunun altında görebileceksiniz.
1. Ek – Kök – Gövde Kavramı
2. Sözcüğün Kökünü Bulma ve Kökünün Türü
3. İsim Çekim Ekleri
4. Fiil Çekim Ekleri
5. Yapım Ekleri
6. Sözcüğün Yapısını Belirleme
Yukarıdaki sıralamayı hiç bozmadan izlemenizi öneriyorum (Ekrem Durmuşoğlu)
1. Ek – Kök – Gövde Kavramı
Öğretmen hakkında: Ekrem Durmuşoğlu

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları


Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

Bu dersimizde bir paragrafta ya da metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi desteklemek veya etkili kılmak için kullanılandüşünceyi geliştirme yollarını ele alacağız. Bu konu oldukça basit bir konu olmakla beraber hemen her yıl Öss, Sbs, Ales ve Kpss‘de soru olarak karşımıza çıkmaktadır. (Ekrem Durmuşoğlu)
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Yusuf Kenan Durmuşoğlu

27 Kasım 2012 Salı

Paragrafta Anlam videolu ders anlatımı


Paragrafta Anlam


Bu dersimizde, anlam bilgisinin en önemli ve sınavlarda en çok soru çıkan konusu olanparagraf konusunu ele alıyoruz. YGS, LYS,SBS ve KPSS‘de en çok soru bu konudan çıkmaktadır. Konuya çalıştıktan sonra soru bankalarından paragrafta anlam ile ilgili bol bol soru çözmeniz sınavlardaki başarınızı artırmanız açısından çok önemli olacaktır.(Ekrem Durmuşoğlu)
Konu Anlatımı 1:
Konu Anlatımı 2:

Cümlede Anlam videolu ders anlatımı


Cümlede Anlam

Bu dersimizde sözcükte anlam konusundan sonra cümlede anlam konusu ile ilgili bilgiler vereceğiz. Cümlede anlam konusunu anlamanız paragraf sorularını kolay bir şekilde çözebilmenizi sağlayacaktır. Anlam bilgisinin sizlere en büyük katkısı ise günlük yaşamdaki iletişiminiz açısından olacaktır. Bu konuyu anlayarak ve bol bol soru çözerek kavradığınız zaman, insanlarla daha kolay bir iletişim kuracak ve karşınızdaki insanların söylediği ya da üstü kapalı bir şekilde söylemek istediği şeyleri daha kolay anlayabilecek ve anlatabileceksiniz. Bu konu ile ilgili Öss, Kpssve Sbs‘de 3-7 arasında soru çıkmaktadır. Öss’de 2000 yılından bu yana 60 adet cümle anlamı sorusu sorulmuştur. (Ekrem Durmuşoğlu)
Konu Anlatımı:
Soru Çözümleri 1
Soru Çözümleri 2
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Yusuf Kenan Durmuşoğlu

Sözcükte Anlam ders anlatım videosu (Kelimede Anlam)


Bu dersimizde bir dildeki anlamlı olan en küçük birim olan sözcüğü ve sözcüğün anlamını ele aldık. Anlam bilgisinde birimler küçükten büyüğe doğru sıralanmaktadır. Sözcük, Sözcük Grubu, Cümle, Paragraf ve Metin. Bu dersimizden sonra cümlenin anlamıdersimizi izlemenizde büyük yarar vardır.(Ekrem Durmuşoğlu)
Konu Anlatımı:
Soru Çözümü:
Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Ekrem Durmuşoğlu