29 Kasım 2012 Perşembe

Efsaneler Ders Anlatım Videosu


Efsaneler

Efsaneler
Efsane; senelerce, gerçekten olmuş gibi nesilden nesile aktarılan hikayelerdir.
Toplum; yaşadığı bölgeye ait önemli gördükleri insanları, nesneleri veya mekânları kutsallaştırırlar ve gizemini çözemedikleri konuları farklı şekillerde yorumlar ve dile getirir. İnsanlar, efsanelerin üzerine, gerçekten yaşanmış bazı olayları da ekleyip kuşaktan kuşağa aktarırlar. Nesiller arasında kutsallaştırma, yorumlama ve aktarmaların çoğunluğu sözlü biçimde yayılır ve sonuç olarak bir sözlü kültür meydana gelir.
Halk Hikayeleri
Destanların belirli bir zaman dilimi içerisinde konu ve biçim bakımından değişimleri sonucu meydana gelen edebiyat ürünleridir. Destana nazaran daha gerçekçidir. Şahıslar ve olaylar gerçeğe daha yakındır. Halk hikayerinde manzum ve düzyazı iç içedir.
Dede Korkut Hikayeleri
Destandan halk öykücülüğüne geçiş döneminin en önemli ürünlerinden biridir. Dede Korkut Hikayeleri on iki farklı hikayeden meydana gelir. 15.asırda derlenerek yazıya geçildiği düşünülmektedir. Hikayelerdeki olaylar Kuzeydoğu Anadolu, Kaf­kasya’da gerçekleşmektedir, hikayelerde Müslüman Oğuzların (Türkmen) hayatlarından, Müslüman olmayan komşularıyla (Rumlar ve Ermeniler) yaptıkları mücadelelerden bahsedilmektedir. (Ekrem Durmuşoğlu)

Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Selçuk Karan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder